Belangrijke vragen

Welke therapie is geschikt voor mijn klachten?
Antwoord op deze vraag kan ik u het best telefonisch of tijdens het eerste consult geven. Tijdens het eerste consult kan voor u uitgezocht worden welke therapie of combinatie van therapieën het best bij u past.

Kan iedereen met acupunctuur behandeld worden?
Het antwoord hierop is ja. Alleen bij kinderen onder de 10 jaar zal ik in het algemeen niet zo gauw naalden gebruiken. Maar dit kan wel! Acupunctuur is voor iedereen! Je ziet vaak dat het bij kinderen even duurt voordat ze aan het idee gewend zijn. Toch kan hier wel hulp geboden worden door bepaalde acupunctuurpunten te masseren (Tui Na massage).

Moet ik bij een T.C.M. behandeling stoppen met de normale medicijnen?
Nee. Het is absoluut af te raden om te stoppen met medicijnen zonder overleg met deskundigen. Het gebruik ervan hoeft overigens ook geen belemmering te zijn voor T.C.M behandelingen. In het algemeen geldt wel, dat het innemen van meer verschillende medicijnen een remmende factor voor de genezing kan vormen.

Met hoeveel behandelingen ben ik van mijn klachten af?
Dit is afhankelijk van de klacht en hoe lang deze al aanwezig is. Meestal is er tussen de drie en zes behandelingen een duidelijke verbetering of een totale verbetering te zien. Soms is de persoonsenergie zo zwak dat deze eerst versterkt moet worden om met succes de hoofdklacht te kunnen behandelen.

Zijn de naalden gesteriliseerd?
Ik maak uitsluitend gebruik van gesteriliseerde naalden die voor éénmalig gebruik bedoeld zijn. Dat wil zeggen dat er per consult iedere keer nieuwe naalden gebruikt worden en deze na afloop van iedere behandeling in een hiervoor bestemd bakje weggegooid worden.

Ik ben bang voor naalden. Is acupunctuur pijnlijk?
Nee… veel mensen hebben het idee dat een behandeling met acupunctuur pijnlijk is maar deze angst duurt tot aan het begin van de eerste behandeling. De acupunctuur naalden zijn niet hol en hierdoor zeer dun. Het inbrengen van deze op de meeste punten is pijnloos, bij sommige punten voelt men een klein prikje dat geleidelijk minder wordt en binnen 2 á 4 seconden verdwenen is. Hierna krijgt U even een “elektrische sensatie” dat is het zogenaamde Qi-gevoel,waardoor ik weet dat het werkt.

Wat moet men doen of laten voor een acupunctuurbehandeling?
Belangrijk is dat men op tijd aanwezig is. Hierdoor is men niet gehaast en/of vermoeid als de acupuncturist met zijn behandeling begint. Vrouwen die in de menstruatieperiode zijn moeten de acupuncturist hiervan op de hoogte stellen. De behandeling hoeft hiervoor niet onderbroken te worden. Het is beter niet met een volle maag behandeld te worden, evenmin als met een volle blaas. Ook is het aan te bevelen om zware lichamelijke of geestelijke inspanning kort voor of na een behandeling te vermijden. Door gemakkelijke kleding te dragen (geen strakke, maar wijde kleding) worden de te behandelende plekken makkelijk bloot gemaakt zonder dat men zich geheel hoeft uit te kleden. Dit geldt ook voor massage.

Worden de consulten vergoed?
Een groot aantal zorgverzekeraars en ziekenfondsen vergoeden geheel of gedeeltelijk de consulten. Een verwijsbrief is meestal niet nodig. Voor het juist te vergoeden bedrag kunt u het beste uw verzekeringsmaatschappij raadplegen.

Hoeveel kost een consult?
De actuele prijslijst is als volgt:

Acupunctuur
Het eerste consult kost € 75,- en duurt maximaal één uur en een kwartier.
Vervolg consult kost € 65,- en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Tui Na massage
Ieder consult kost € 65,- en duurt 30 tot 45 minuten.

Voetreflex
Ieder consult kost € 60,-.

Hoe herken ik een goede acupuncturist of TuiNa therapeut?
Deze moet aangesloten zijn bij één of meerdere beroepsverenigingen. Op de folder maar vooral bij de ingang van de praktijk moet vermeld staan bij welke vereniging de therapeut aangesloten is. De beroepsvereniging stelt kwaliteitseisen aan haar leden, wat betreft hygiëne voor, tijdens en na de behandeling, uw privacy en de vereiste scholing en de verplichte bijscholing.

Mijn praktijk is aangesloten bij Zhong Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Kijk ook eens op: www.zhong.nl